Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ekologiczne farby - jakie wybrać dla zdrowia i środowiska?
Nie wiem kto tu jeszcze wierzy w te ekologiczne bzdury, ale jak już jesteście tacy zieloni to może mi powiecie jakie farby wybrać żeby nie zatruwać się chemią i jednocześnie nie zniszczyć środowiska? Oczywiście takie które naprawdę działają, a nie są tylko kolejnym eko-gadżetem dla hipsterów. Sam ostatnio malowałem i nieźle mnie zdziwiło jak wszędzie wciskają te eko-farby. Ciekawe czy są tak samo trwałe jak normalne. No dawajcie, czekam na te wszystkie 'mądre' odpowiedzi.
Odpowiedz
Bofi05 napisał(a):czy są tak samo trwałe jak normalne
Muszę podkreślić, że wiele ekologicznych farb jest nawet bardziej trwałych niż ich tradycyjne odpowiedniki. Jeżeli chodzi o wybór takich produktów, istotna jest przede wszystkim składniki farby oraz certyfikaty potwierdzające ich ekologiczny charakter. Dobrym przykładem mogą być farby zawierające naturalne pigmenty i wiązań na bazie wody, bez dodatku lotnych związków organicznych (VOCs), które są szkodliwe zarówno dla zdrowia, jak i środowiska. Certyfikaty takie jak np. EcoLabel lub Blue Angel mogą być pewnym wskaźnikiem jakości i bezpieczeństwa tych produktów. Dodatkowo ważny jest też sposób produkcji oraz opakowanie - najlepiej gdy są biodegradowalne lub nadają się do recyklingu. Wybierając ekologiczną farbę należy także pamiętać o jej funkcjonalności - różne rodzaje mają różną przyczepność i krycie w zależności od przeznaczenia (np. do wnętrz czy na elewacje). Również paleta barw może być nieco ograniczona ze względu na użycie naturalnych składników. Istnieje wiele marek, które oferują wysokiej jakości ekologiczne farby, więc warto dokładnie sprawdzić dostępne opcje przed zakupem.
Odpowiedz
Gdy remontowałem mieszkanie kilka miesięcy temu, bardzo długo szukałem odpowiedniej farby ekologicznej – miałem spore obawy co do ich efektywności oraz trwałości koloru. Postawiłem jednak na produkty z certyfikatem Green Seal – okazały się świetnym wyborem! Przy aplikacji praktycznie nie było żadnego zapachu, a po wyschnięciu powierzchnia była równomiernie pokryta bez żadnych smug czy przebarwień; co więcej po kilku miesiącach użytkowania ściany nadal wyglądają znakomicie. Kolejną zaletą była łatwość czyszczenia – przecieranie wilgotną szmatką wystarczyło aby usunąć większość zabrudzeń bez ryzyka startego koloru czy plam pozostałych po detergentach. Był to dla mnie znaczący atut, ponieważ mam małe dzieci i czyste ściany to rzadkość w moim domu! To prawda, koszt był trochę wyższy niż standardowych farb ale patrząc na to ile zdrowia i komfortu zyskałem oraz jaki pozytywny wpływ miałem na środowisko – każda złotówka była tego warta.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości