Liczba postów: 149
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Nie wiem kto tu jeszcze wierzy w te ekologiczne bzdury, ale jak już jesteście tacy zieloni to może mi powiecie jakie farby wybrać żeby nie zatruwać się chemią i jednocześnie nie zniszczyć środowiska? Oczywiście takie które naprawdę działają, a nie są tylko kolejnym eko-gadżetem dla hipsterów. Sam ostatnio malowałem i nieźle mnie zdziwiło jak wszędzie wciskają te eko-farby. Ciekawe czy są tak samo trwałe jak normalne. No dawajcie, czekam na te wszystkie 'mądre' odpowiedzi.
Liczba postów: 163
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
Gdy remontowałem mieszkanie kilka miesięcy temu, bardzo długo szukałem odpowiedniej farby ekologicznej – miałem spore obawy co do ich efektywności oraz trwałości koloru. Postawiłem jednak na produkty z certyfikatem Green Seal – okazały się świetnym wyborem! Przy aplikacji praktycznie nie było żadnego zapachu, a po wyschnięciu powierzchnia była równomiernie pokryta bez żadnych smug czy przebarwień; co więcej po kilku miesiącach użytkowania ściany nadal wyglądają znakomicie. Kolejną zaletą była łatwość czyszczenia – przecieranie wilgotną szmatką wystarczyło aby usunąć większość zabrudzeń bez ryzyka startego koloru czy plam pozostałych po detergentach. Był to dla mnie znaczący atut, ponieważ mam małe dzieci i czyste ściany to rzadkość w moim domu! To prawda, koszt był trochę wyższy niż standardowych farb ale patrząc na to ile zdrowia i komfortu zyskałem oraz jaki pozytywny wpływ miałem na środowisko – każda złotówka była tego warta.