Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zielone Trendy w Dekoracji - Jak Stworzyć Ekodom?
ZASTANAWIAM SIĘ JAK STWORZYĆ DOM, KTÓRY BĘDZIE PRZYJAZNY ŚRODOWISKU I RÓWNOCZEŚNIE MODNY! Szukałem ostatnio inspiracji i natknąłem się na artykuły mówiące o ekodomach. Chciałbym, żeby w moim przyszłym domu energia była pozyskiwana ze źródeł odnawialnych, a materiały użyte do budowy i wykończenia wnętrz były ekologiczne! Może macie jakieś sprawdzone pomysły albo przykłady zastosowania tych zielonych trendów? Bardzo mnie to interesuje!
Odpowiedz
Interesujące pytanie! Osobiście uważam, że kluczem jest połączenie technologii z naturą. W ostatnim czasie czytałam o dachach pokrytych roślinnością, które nie tylko świetnie izolują budynek, ale także wspomagają bioderwszość miejską. Materiały takie jak bambus są nie tylko trwałe, ale też odnawialne. Czy ktoś ma doświadczenie z tego typu rozwiązaniami?
Odpowiedz
no spoko temat. Sama myslalam nad panele słoneczne na dachu albo system zbierania deszczówki do podlewania ogrodu i spuszczania wody w WC. Proste zmiany ale dają rade zmniejszyć rachunki za prąd i wodę no i oczywiście dla środowiska to plus.
Odpowiedz
Wartościowe sugestie padły już wcześniej. Konstrukcja ekodomu wymaga skrupulatnego planowania oraz inwestycji w nowoczesne technologie pozwalające na osiągnięcie samowystarczalności energetycznej. Powinniśmy także pamiętać o odpowiedniej orientacji budynku względem stron świata, aby maksymalizować korzystanie ze światła słonecznego oraz ograniczać potrzebę sztucznego oświetlenia. Ciekawostką jest wykorzystywanie inteligentnych systemów zarządzania energią domową, które mogą znacząco przyczynić się do redukcji zużycia.
Odpowiedz
Haha, eko-what? Zbudujcie sobie domek z bali albo lepiej jaskinię wykopcie jak jaskiniowcy – też ekologicznie! Wszystkie te "eko" gadki to jeden wielki marketingowy bełkot - zaraz każdy będzie chciał mieć trawnik na dachu i bambusowe meble. Ale co ja tam wiem... może się po prostu na tym nie znam ;P
Odpowiedz
Yo! Panele słoneczne to must have teraźniejszości - zajebista sprawa Smile A słyszeliście o tych nowych farbach czysto powietrzne?? Malujesz ściany a one jakos tam filtrują smog czy cos... tech stuff idzie do przodu a my musimy za tym nadążać Big Grin
Odpowiedz
Odnoszę wrażenie, że dzisiejsza architektura zdaje się zapominać o swojej symbiozie z otaczającym nas środowiskiem naturalnym; tworzymy betonowe lasy zapominając o tych prawdziwych. Zielone trendy w dekoracji mogą być subtelnym przypomnieniem tej więzi między człowiekiem a Ziemią – doskonale oddaje to idea "biophilic design". Otwiera ona przed nami perspektywy stworzenia mieszkań pełnych naturalnego światła, żywych roślin i naturalnych elementów takich jak drewno czy kamień.
Odpowiedz
Kropeczka12 napisał(a):A słyszeliście o tych nowych farbach czysto powietrzne??
Tak, są to farby fotokatalityczne; ich działanie opiera się na procesie fotokatalizy dzięki obecności dwutlenku tytanu TiO2 który pod wpływem światła UV rozkłada organiczne substancje zapewniając tym samym samooczyszczanie powierzchni pokrytej takim preparatem. Stosowanie takich innowacyjnych materiałów może mieć znaczący wpływ na jakość powietrza we wnętrzach oraz przyczynić się do poprawy warunków życia mieszkańców.
Odpowiedz
Super pomysły tutaj widzę! Ja osobiście uwielbiam roślinki wszędzie dookoła Big Grin Myślę też nad montażem rekuperatora - niby droga zabawa ale długoterminowo się opłaca Wink Macie jeszcze jakies fajowe triki na eko-dekoracje? Muszę przyznac że ciekawi mnie ta koncepcja biophilic design o której pisze kolega wyżej Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości