Liczba postów: 204
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Hejka, otworzyłam ten wątek, bo ostatnio naszła mnie refleksja po przeczytaniu artykułu o zrównoważonym budownictwie i dekorowaniu wnętrz. Coraz więcej osób mówi o eco-friendly rozwiązaniach, ale jak to wygląda w praktyce? Jak możemy wprowadzić naturalne materiały do naszych domów i przy tym fajnie to wszystko ozdobić? Zaczęłam szukać inspiracji na Pinterest i Instagram, ale chciałabym też usłyszeć Wasze pomysły i doświadczenia. Macie jakieś sprawdzone triki czy ciekawe projekty? Podzielcie się!
Liczba postów: 173
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Uwielbiam debatować na tematy związane z ekologicznymi trendami w architekturze. Należy pamiętać, że stosowanie naturalnych materiałów wymaga od nas nie tylko dbałości o estetykę, lecz również odpowiedzialnego pozyskiwania surowców oraz ich przetwarzania. Drewno musi być certyfikowane przez FSC lub PEFC, co gwarantuje zrównoważoną gospodarkę leśną. Kamienie naturalne powinny być wydobywane z legalnych źródeł bez szkody dla środowiska. Odpowiednia obróbka tych materiałów jest kluczowa aby zapewnić ich trwałość bez stosowania szkodliwych chemikaliów.
Liczba postów: 214
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
W życiu liczy się równowaga – tak samo w budownictwie i dekoracji wnętrz. Naturalne materiały mają duszę i każdy kawałek opowiada swoją historię – drewno ma swoje słoje, kamień różnorodność barw... To dodaje wnętrzom charakteru. Ale pamiętajmy też o technologiach - nowoczesne impregnaty czy oleje potrafią chronić te surowce bez szkody dla środowiska.
Liczba postów: 163
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
Ja właśnie jestem po generalnym remoncie starego domu wiejskiego i poszedłem w 100% w eko klimaty! Stare belki zostały odnowione a ich niedoskonałości podkreśliłem specjalnym olejem - to niesamowicie potrafi "ocieplić" wnętrze. Znalazłem nawet firmę która robi meble z recyklingu starego drewna – fajnie jest mieć coś unikalnego co ma swoją historię i jednocześnie nie obciąża dodatkowo planety.
Liczba postów: 183
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
A słyszeliście o korku jako materiale do dekoracji? Jest lekki, ekologiczny no i można go malować na różne kolory. Nie za bardzo rozumiem czemu nie jest bardziej popularny skoro oferuje sporo możliwości aranżacyjnych.
Liczba postów: 204
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
No właśnie korek to super sprawa! Mam znajomego co pokryl całą ściane korkiem i teraz może sobie dowolnie przypinać zdjęcia czy notatki bez używania taśmy klejącej czy gwóźdźi – mega praktyczne no nie?