Liczba postów: 230
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Witajcie! Zastanawiam się ostatnio, jak wybrać i prezentować dzieła sztuki na ścianach w domu. Wiadomo, że to nie lada wyzwanie! Każdy ma inny gust, a ja chcę, aby moje ściany były żywe i odzwierciedlały mój charakter! Czy macie jakieś sprawdzone metody lub porady? Jakie są Wasze doświadczenia z dekoracją ścian?
Liczba postów: 214
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
O wyborze dzieł sztuki decyduje wiele czynników. Trzeba pamiętać, że obrazy czy fotografie w naszym otoczeniu mogą oddziaływać na nasz nastrój i samopoczucie. Wybierając sztukę, należy zastanowić się nad tym, co chce się przez nią wyrazić - spokój, energię czy może nostalgię? Również rozmiar i kolorystyka mają znaczenie. Muszą komponować się z resztą wnętrza. W życiu jak w sztuce - harmonia jest kluczowa.
Liczba postów: 183
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Światło gra rolę. Miejscówka dla dzieła też ważna.
Liczba postów: 230
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Dobra rada odnośnie światła! Ale jak to zrobić praktycznie? Macie jakiś konkretny plan działania przy wyborze i umieszczeniu dzieła sztuki? Chciałbym mieć pewność, że wszystko będzie pasowało idealnie!
Liczba postów: 214
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
Pierwszym krokiem powinno być zmierzenie dostępnej przestrzeni na ścianie oraz ustalenie wymiarów ramy obrazu tak, aby całość była proporcjonalna do wielkości pomieszczenia oraz mebli. Warto pamiętać o pozostawieniu odpowiedniej przestrzeni wokół obrazu – zbyt ciasne ustawienie może zaburzyć ogólną kompozycję wnętrza.
Liczba postów: 183
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Kolory ważne. Obraz musi pasować do reszty wnętrza albo stanowić celowy kontrast.
Liczba postów: 153
Liczba wątków: 24
Reputacja:
0
Dokładnie tak jak wspomnieliście o świetle i kolorach; jeśli chodzi o rozmieszczenie - złota zasada mówi o zawieszaniu obrazu tak, aby jego centralny punkt znajdował się około 57 cali (około 145 cm) nad poziomem podłogi – to standardowa wysokość dla ludzkiego pola widzenia. Należy także uwzględnić perspektywę patrzenia na obrazy - inaczej będziemy je oglądać siedząc niż stojąc.