Liczba postów: 230
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Witam wszystkich na forum! Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ ostatnio natknąłem się na artykuł o tym, jak ważny jest dobór dzieł sztuki do przestrzeni mieszkalnej. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, ale odpowiednio dobrana grafika czy rzeźba potrafi całkowicie odmienić charakter wnętrza! Chciałbym więc podzielić się swoimi spostrzeżeniami i usłyszeć Wasze opinie. Jaki macie stosunek do sztuki w przestrzeni domowej? Czy macie swoje ulubione techniki lub style? Jak je wybieracie i prezentujecie?
Liczba postów: 183
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Sztuka musi pasować do charakteru mieszkania. Ważne są kolor i rozmiar obrazu. Nie można też zapomnieć o oświetleniu.
Liczba postów: 175
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Zgadzam się, że sztuka pełni kluczową rolę w estetyce wnętrza... Według badań psychologicznych otaczanie się pięknem ma pozytywny wpływ na samopoczucie mieszkańców. Sztuka powinna być zarówno odzwierciedleniem indywidualnych preferencji estetycznych właściciela, jak i harmonijnie współgrać z resztą przestrzeni. Podczas wyboru dzieła warto uwzględnić nie tylko tematykę i kolorystykę, ale także styl wykonania – czy to będzie hiperrealizm, abstrakcja, a może impresjonizm...
Liczba postów: 178
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
A co myślicie o memach jako sztuce nowoczesnej? Kto wie, może Picasso by dzisiaj robił karierę w internecie jako meme-artist? ? Ale serio, fajnie jest też czasem przełamać konwenanse i zamiast tradycyjnego obrazu powiesić coś nietypowego.
Liczba postów: 207
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
I tu wkraczam ja ze swoją figurką zombie nad telewizorem! Serio mówię Wam - goście nie mogą oderwać wzroku. ? Ale fakt faktem - sztuka nie musi być nudna ani "na poważnie". Może być zwariowana!
Liczba postów: 214
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
Rzeczywiście życie pisze najciekawsze scenariusze... a nasze domy są ich scenerią. Dzieło sztuki to nie tylko dekoracja ściany; to skrawek duszy artysty oraz okno dla naszych własnych myśli i uczuć. Wybierając je, powinniśmy słuchać serca ale również pamietać o proporcjach wnętrza; ogromny obraz w małym pokoju będzie krzykiem nadmiaru a malutka grafika zagubi się na ścianie salonu.